Home » Ekskluzivno » BiH bez pomaka, ‘jalovi skok’ Srbije, veliki pad Crne Gore

BiH bez pomaka, ‘jalovi skok’ Srbije, veliki pad Crne Gore

130911112354bhf

Fudbalska reprezentacija Hrvatske ode li u baraž za Svjetsko prvenstvo „Brazil 2014“ bit će nositelj u žrijebu, ali kao protivnika u doigravanju moći će dobiti Francusku, izvještava novinar Anadolu Agency (AA).

U prvoj jakosnoj grupi baraža, osim Hrvatske, bit će i Portugal, Grčka i Švedska, naravno, ne bude li promjena na tabeli kvalifikacijskih grupa i nakon posljednja dva oktobarska kola. Ostanu li odnosi u devet grupa evropske zone kvalifikacija za SP isti i poslije mečeva 15. oktobra, drugi jakosni šešir baraža činit će Francuska, Ukrajina, Rumunija i Island, izvještava Anadolu Agency (AA) na osnovu informacija iz Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA). Najgori drugoplasirani tim, koji neće ni u baraž, za sada je Bugarska iz grupe „B“.

Nakon susreta baraža, koji će se igrat 15. i 19. novembra ove godine, bit će poznati svi učesnici idućeg Mundijala. U žrijebu grupa 6. decembra u Costa do Sauipeu među 32 učesnika planetarnog šampionata u Brazilu naći će se 13 nacionalnih timova država Starog kontinenta. Pod pretpostavkom da će prilikom žrijeba grupa za SP FIFA koristiti svoju nadolazeću oktobarsku rang listu reprezentacija (što je u prošlosti često bio slučaj), nositelji prilikom „izvlačenja kuglica“ bit će Brazil, Španija, Argentina, Kolumbija, Njemačka, Italija, Švicarska i Hrvatska. Ukoliko Hrvati, kroz baraž ili kao prvi iz grupe, ne dođu do Brazila osmi nositelj u žrijebu grupa prvenstva, koje će se održati od 12. juna do 13. jula naredne godine, bit će Holandija, piše Anadolu Agency, pozivajući se na izvore informiranja iz UEFA i FIFA.

Prema trenutnom proračunu, odnosno da FIFA danas objavljuje novu zvaničnu rang – listu, Hrvatska bi bila šestoplasirana selekcija svijeta, to jeste napredovala bi za četiri mjesta u odnosu na septembarski rejting, istakli su u instituciji sa sjedištem u Zurichu za AA.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, za koju vjeruju da će direktno kao prvoplasirana iz grupe „G“ na SP, a poslije poraza i pobjede nad Slovačkom (0:1, 2:1), na današnjoj neoficijelnoj FIFA rang listi ostala bi 18.

Poslije remija na „Marakani“ sa Hrvatskom (1:1) i gostujućeg kvalifikacijskog trijumfa u Velsu (0:3), za put u Brazil odavno otpisana Srbija napravila bi “jalovi” skok od 14 pozicija, pa je u današnjoj „računici“ 29. reprezentacija svijeta.

Jedan od najvećih padova na FIFA rang – listi bilježi Crna Gora. Ekipa selektora Branka Brnovića „donja“ je za 16 pozicija, te je trenutno, prema proračunima, na 43. poziciji, navode iz FIFA. Od ostalih selekcija regije zapadnog Balkana, Slovenija je 38. (pala za devet mjesta), dok je Makedonija 85. (pad od 10 pozicija u odnosu na zadnju oficijelnu rang listu).

U FIFA rejtingu današnji poredak TOP 10 reprezentacija izgleda ovako: Španija (1.513 bodova), Argentina (1.307), Kolumbija (1.262), Njemačka (1.230), Italija (1.230), Hrvatska (1.149), Švicarska (1.138), Holandija (1.136), Urugvaj (1.131) i Belgija (1.107).

Zvaničnu oktobarsku rang listu FIFA će objaviti 17. oktobra, pa su na njoj moguće i određene promjene u odnosu na današnju neoficijelnu, shodno ishodima kvalifikacijskih utakmica 11. i 15. dana u idućem mjesecu. Zavisno o rezultatima, teško, ali moglo bi doći i do manjih korekcija u jakosnim grupama za žrijeb baraža za SP.

- Portugal na 11. mjestu, Engleska 12, Brazil 13. -

Od „zvučnijih“ selekcija Portugal je danas 11. na FIFA rang listi, poziciju ispred Engleske i dva mjesta prije Brazila. Rusija trenutno je na 17. mjestu, Obala Slonovače 19, Švedska 20, Meksiko i Ukrajina nezvanično dijele 21. Francuska je na 23. poziciji, Češka Republika 36. Jedan od većih skokova, poslije septembarskih trijumfa nad Andorom (5:0) i Rumunijom (2:0), zabilježila je Turska, koja se sa 49. popela na 39. mjesto u poretku 207. selekcija iz šest konfederacija FIFA, tj. učesnika kvalifikacija za SP u Brazilu. Posljednje mjesto na FIFA rang listi dijele San Marino i karibska selekcija Turks i Coicos ostrva. Obje reprezentacije su bez ijednog osvojenog boda u rangiranju, ispostavilo se istraživanjem Anadolu Agency.

Oznake

Add To TwiiterTwitter Post item information on FacebookPodjeli na Facebooku Stumble ThisStumbleUpon Digg ThisDigg Add To Del.icio.usBookmark This